torstai 23. huhtikuuta 2015

Luumu-päärynäsose

Kuten viimeksi kirjoitin, meillä on maisteltu jo luumusosetta. Ensin ostettiin kaupasta valmis purkki ja siitä syötiin puolet viikonlopun aikana. Viikonloppuna tein itse luumusosetta, mitä on nyt makeutettu pienellä määrällä päärynää, koska oli pelkälteen melko kirpsakkaa. Olisi pitänyt saada ne puistatukset tallennettua.

Luumusoseen ohje löytyi Maxin Deli -blogista. Luumusose on tehty pelkistä luumuista, ja päärynäsose erikseen. Yhdistän nämä sulatusvaiheessa. Luumua olen antanut tähän mennessä kerralla aina yhden palan ja päärynää puolikkaan. Tämä setti on nyt suurta herkkua ja sosetta syödessä maiskutellaan oikein kunnolla. Varsinaisesti soseeksi ei annosta voi sanoa, koska laimennan sitä vielä parilla tipalla vettä. Lähempänä se on luumumehua kuin sosetta. Tällä saadaan myös sitä vettä menemään, että kakka hieman notkistuisi eikä olisi niin tiukassa.


Luumut halki ja kivet pois. Veteen kiehumaan, että kuoret irtoavat hyvin (ohjeessa 10min). Jäähdytys, kuorinta ja tehosekoittimella soseeksi. Päärynät kuorin, keitin pehmeiksi, jäähdytin ja survoin siivilän läpi (halusin testata tätäkin tapaa).


Onko luumusose ajanut asiansa? Onko maha toiminut paremmin?
Perjantaina aloitettiin maistelu ja tuolloin maisteltiin kaksi kertaa päivässä. Lauantaina kolme kertaa. Sunnuntaina tuli kakka (edelliseen kertaan väliä 10 päivää). Maistelua jatkettiin tällä viikolla, olisikohan yhtenä päivänä jätetty maistelut pois, muuten maisteltu kaksi kertaa päivässä. Keskiviikkona oli pieni prujaus ja torstaina ihan kunnon kakka. Iriksellä kakka yksikössä tarkoittaa muutamaa "prujausta", eli vaikka varmasti pursuaisi yli, mutta kun meillä ei kakata vaippaan vaan hoitopöydälle pyyhkeen päälle :)

Eli kyllä, luumusoseesta on ollut selkeä hyöty. Ei varsinaisesti ole löydentänyt vatsaa, koska kakan laatu on ihan samanlainen kuin aiemminkin. Tänäänkin kun tuli tuo isompi kakka, niin kyllä pari ekaa satsia vaati hieman työstämistä. Meillä tullaan jatkamaan luumun syöntiä tasaiseen tahtiin kunnes aikanaan kakkaaminen tasoittuu/helpottuu kun kuitua saadaan muistakin ruoka-aineksista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti